Tanácsadás gyerekeknek

Tisztelt Szülők!

A gyermekkori elhízás napjainkra szinte népbetegséggé vált, a fiúknak mintegy harmadát, a lányoknak a negyedét érinti. A következményes szénhidrát- és zsíranyagcserezavar már gyermekkorban cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, a máj elzsírosodásához és más elváltozásokhoz vezethet, a felnőttkorra kialakuló szív- és érrendszeri megbetegedések pedig korai szívinfarktust vagy agyvérzést okozhatnak. Bár a kórképek kialakulásában örökölt tényezőknek fontos szerepe van, – ahol az egyik szülő túlsúlyos, ott a gyermekek fele, ahol mindkettő, ott a gyermekek kétharmada kövér lesz, – meghatározó jelentősége mégis a helytelen táplálkozási szokásoknak és a mozgásszegény életmódnak van. Az érintett gyermekek többnyire keveset mozognak, fizikai teljesítő képességük csökkent, társaiktól kényszerűen elkülönülnek, ráadásul a gyerekek körében is jellemző kövérség-ellenes attitűd miatt gyakran vannak kitéve iskolai zaklatásnak. Mind ez együtt, nem ritkán depresszióhoz is vezethet.

A testtömeg gyarapodás nem befolyásolhatatlan állapot, a szövődmények megelőzhetők!

Minél fiatalabb életkorban kezdjük meg a helyes étkezési magatartás kialakítását, a szoktatást a rendszeres és örömteli mozgáshoz, annál eredményesebben csökkenthető a súlytöbblet, annál kisebb eséllyel következik be később a különböző szervek működészavara. A testsúlycsökkenés az önbecsülés visszaszerzését, a családon belüli és a kortársaik közötti érzelmi helyzet rendeződését eredményezi.

A szív-érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, mozgásszervi kórképek, túlsúly és dohányzás/szerfogyasztás megelőzése céljából a szükséges állapotfelmérést követően szeretnénk a gyermekeket és szüleiket rávezetni a kiegyensúlyozott táplálkozás előnyeire, rászoktatni a gyermekeket egy számukra is élvezetes, rendszeres mozgásformára. Az életmód-változás érdekében prevenciós programunk hozzáértő szakemberekkel (dietetikussal, gyógytestnevelővel, pszichológussal) történő konzultációra is lehetőséget biztosít.

Amennyiben úgy látják, hogy gyermeküknél fennáll a hízás veszélye, van a családjukban szénhidrát- vagy zsír-anyagcserezavarral, vérnyomás-betegséggel már küzdő felnőtt, esetleg veszítették el közeli hozzátartozójukat aránylag fiatal korban szív-, vagy érrendszeri betegség következtében, fontosnak tartjuk gyermekük részvételét ebben az országszerte most kezdett programban.

Dr. Kádár Ferenc
gyermekorvos

Jelentkezésüket a programra az alábbi elérhetőségeken várjuk:

kadar.ferenc@mail2000.net, ☎ 30/942-6443,

Fekete Éva praxis-asszisztens: ☎ 30/265-8144

Harcos Krisztina védőnő – (Gárdonyi Géza és Hermann Otto Iskola): ☎ 20/532-1953