Életet ment a vastag- és végbélszűrés!

Rosszak a statisztikai adataink! Magyarország Európában az első, világszerte a negyedik helyen áll a vastagbélrák okozta halálozásban. Évente 10 000 új vastagbélrákos beteget fedeznek fel – főleg az 50 és a 70 év közötti korosztályban – 5000 páciens pedig bele is hal a betegségbe!

A szűrés betegségmegelőzés is, hiszen sok évvel a rák megjelenése előtt észlelhetők azok az elváltozások, amelyek rosszindulatúvá válása a szűréssel megakadályozható! Félni nem érdemes tőle, hiszen az első lépcső a székletvér szűrés, vastagbéltükrözésre csak akkor kerül sor, ha az eredmény pozitív.

Az országos vastagbélszűrési program 2018 őszén indult. A 2019. szeptember 30-án rögzített adatok szerint 220 ezer meghívólevelet küldtek ki az 50-70 éves korosztály tagjainak. Az ország 51 ellátóhelyén 4713 szűrés jellegű kolonoszkópiás vizsgálatot végeztek el, melyek során 1400 jóindulatú elváltozást és 179 rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak.

Ez a daganatos megbetegedés bár az ötven éven felüliek körében jelenik meg leginkább, mára minden korosztályt érint. Gasztroenterológusok szerint egyre fiatalabb korban jelentkeznek a vastagbél elváltozásai, akad szakember, aki az utóbbi években több 20 és 30 év közötti betegben is talált rosszindulatú vastagbéldaganatot!

Polgár Csaba tanszékvezető egyetemi tanár az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, saját vastagbélszűrésének tapasztalatairól is mesél, Pozsár József gasztroenterológus és Elek Jenő aneszteziológus főorvosok pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a vastagbélszűrésen való részvétel kiemelt fontosságú, mert a betegség korai felismerése megmentheti az életünket. Beszélünk persze arról, is, hogy milyen genetikai, táplálkozási és környezeti okai lehetnek a betegségnek.