Dr. Torzsa Péter gimnáziumi tanulmányait a Balassi Bálint Gimnázium folytatta Balassagyarmaton. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciáján az akkor még újdonságnak számító ABPM-készülék gyakorlati hasznáról tartott díjazott előadást, és erről a témáról szólt I. díjas rektori pályázata is. Egyetemi évei alatt Skóciában és Hollandiában töltötte nyári gyakorlatait. 1995-ben Summa cum laude minősítéssel diplomázott, majd háziorvostanból és foglalkozás-egészségügyből szerzett szakvizsgát, továbbá megszerezte a hipertonológiai és diabetológiai licensz képesítést.

Végzése óta a Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék oktató orvosa, jelenleg a Tanszék tanszékvezető-helyettes, egyetemi docens és az angol nyelvű évfolyam graduális oktatásának felelőse. A posztgraduális oktatásban a rezidensi képzés titkára, a Háziorvos Grémium titkára és a Foglalkozás-orvostan Grémium tagja.

1998 óta dolgozik családorvosként a XIII. kerületi Tátra utcai rendelőben. Betegellátásban fontosnak tartja a betegcentrikus szemléletet, individuális terápiát és a betegségek megfelelő életmóddal, rendszeres testmozgással történő megelőzését. 2009-ben szerzett sikeres PhD fokozatot, értekezésének címe: Az obstruktív alvási apnoe és a horkolás epidemiológiája és klinikai jelentősége a családorvosi gyakorlatban. Jelenlegi kutatási témái közé tartozik az alvási apnoe és a depresszió szűrése a családorvosi gyakorlatban; az affektív temperamentumok és az érfali tágulékonyság vizsgálata cukorbetegek és alvási apnoés betegek körében; a családorvosok egészségi állapotának és alvási szokásainak vizsgálata, burnout-megelőzés; a családorvosok hivatástudatának, hálapénzzel kapcsolatos attitűdjének a vizsgálata valamint a családorvosi szakma népszerűsítése az orvostanhallgatók körében.

Eddig 20 tudományos diákköri hallgatónak volt diákköri nevelője, közülük 5 hallgató ért el I. helyezést, 6 hallgató II. helyezést, 5 hallgató pedig III. helyezést a SE ÁOK Tudományos Diákköri Konferenciáin. 35 hallgatónak volt szakdogozat-konzulense magyar és angol nyelven. 2013-ban Semmelweis Egyetem kiváló dolgozója volt, 2015-ben Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő kitüntetést kapott. Egy PhD hallgatója már végzett, jelenleg két PhD hallgatója témavezetője.

Szakmai díjai közül kiemelendő a MÁOTE megalakulásának 30. évfordulója alkalmából meghirdetett ifjúsági pályázat I. díja 1997-ben, „A nappali vérnyomás-monitorozás információs értéke a családorvosi gyakorlatban” címmel. 1999-ben a Magyar Hypertonia Társaság „Mit jelent számomra a 138/83 Hgmm?”pályázatán szintén I. helyezést ért el.
2007-ben és 2009-ben az EGPRN konferencia legjobb poszterjének volt az egyik szerzője.

Több hazai és tudományos társaságnak tagja. A European General Practice Research Network (EGPRN) nemzeti képviselője, a Családorvos Kutatók Országos Szövetségének (CSAKOSZ) vezetőségi tagja. A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság Háziorvosi Szekciójának vezetőségi tagja. A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Hypertonia Társaság Háziorvosi Szekciójának vezetője.

Eredeti tudományos közleményeinek száma magyar nyelvű folyóiratban 105, ebből első vagy utolsó szerzős 79. Nemzetközi folyóiratban megjelent közlemények száma: 26. Hazai kongresszusi előadásainak száma 183, nemzetközi kongresszuson 27 előadást tartott. Jegyzetfejezetek száma 5, megjelent könyvrészletek száma 51. Több hazai orvosi lap rovatvezetője, szerkesztőbizottsági tagja, külföldi orvosi lapok felkért lektora.

Aktívan részt vesz a háziorvosi képzés megreformálásában, 2018- tól az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvosi Tagozat Tanácsának elnöke. 2019. július elsejétől az Újlipótvárosi Praxisközösség vezetője.

Nős, felesége gyógyszerész és négy gyermekük közül a legidősebb fiúk másodéves hallgató a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán.
Szabadidejében szeret kertészkedni, fotózni, színházba járni és kirándulni a családjával.