Autogén tréning

Az autogén tréning egy olyan relaxációs módszer, melynek élettani és pszichés hatásmechanizmusát kutatások igazolják. Saját erőnkből merítve erősíti a test öngyógyító folyamatait, és segít hozzá mélyebb önismerethez. 15 hetes elsajátítása során rendszeresen, tréningszerűen végzett gyakorlatokkal – belső koncentrációval és önmagunkra irányuló passzív figyelemmel – létrehozzuk a pszichés és testi-lelki ellazultságot, majd alkalmanként bővítve a relaxációs szöveget, lépésről lépésre haladva irányítjuk figyelmünket főbb élettani funkcióink működésére.

A tanulási folyamat végeztével ez a módszer önállóan is használható, beépülhet a napi gyakorlatba, hogy biztosítsa az elért eredmények állandóságát. Az autogén tréning jelentősen hozzájárul életminőségünk és közérzetünk javulásához, kellő felkészültséget ad, pszichés energiát szabadít fel a stresszek, konfliktusok megfelelő megoldásához, feldolgozásához.

A módszer rendszeres gyakorlásának eredményeképpen rövidebb idő alatt mélyebben és nyugodtabban pihenünk, nő a fizikai tűrőképességünk, a pszichés feszültségtűrésünk, fokozódik a teljesítmény, fejlődik az önismeretünk, pszichoszomatikus tüneteink enyhülnek.

Bővebb információ és forrás:  http://www.relaxacio.hu/modszerek.html

Varga Zsuzsa
tanácsadó szakpszichológus

Tanulmányaimat az ELTE pszichológia szakán végeztem, szakirányom Tanácsadás és Iskolapszichológia volt. Az egyetem után az ELTE tanácsadó szakpszichológus képzésében szereztem meg szakvizsgámat krízispszichológia szakirányon.

Humanisztikus alapokon közelítek klienseimhez, a pszichológiai módszerek közül igény esetén az autogén tréninget is alkalmazom, tanítom az üléseken. Jelenleg szimbólumterápiás képzésben veszek részt.

Eddigi gyakorlatom során egyéni felnőtt tanácsadással, pedagógiai szakszolgálatban végzett nevelési tanácsadással és felsőoktatási diáktanácsadással foglalkoztam.